A leggyakoribb fűtés problémák

shutterstock_116948356

radiátor és fűtésproblémák

A leggyakoribb fűtés problémák

A radiátoros fűtésrendszer használata egyértelműen a legmegbízhatóbb, illetve legbiztonságosabb módja a fűtésnek, akár távfűtésről, akár központi fűtésről legyen is szó. A konvektorokkal ellentétben a radiátorok alkalmazása kifejezetten egyszerű, hiszen nem szükséges a hőmérséklet beállítása, valamint nem igényelnek külön be- és kikapcsolást. Ennek ellenére természetesen a radiátoros fűtésrendszernél is jelentkezhetnek kisebb-nagyobb problémák, melyek szakember segítségével többnyire könnyedén megoldhatóak. A leggyakoribb fűtés problémák elhárítása egy egyszerű légtelenítéssel is megoldható, ám vannak olyan meghibásodások, melyek kiküszöbölését csak képzett fűtésszereléssel foglalkozó szakemberre érdemes rábízni. A legsűrűbben előforduló fűtés problémák például a fűtés keringési légtelenítési problémák, a letapadt radiátor szelepek, valamint a radiátor különböző felmelegedési problémái.

A radiátorszelep letapadása

A radiátorszelepek letapadása termofejes szelepek esetében fordul elő a leggyakrabban. A radiátorszelep letapadásának az oka az, hogy a fűtésrendszert általában nyáron, illetve a fűtési szezonon kívül is nyomás alatt tartjuk, így a szelepek letapadása mellett még más problémák is jelentkezhetnek radiátorainkkal kapcsolatban. A letapadt radiátorszelepet onnan ismerhetjük fel, hogy a fűtési szezon kezdetekor nem tudjuk elfordítani, emiatt nem lehetséges a fűtés szabályozása. Ennek okán előfordulhat, hogy radiátorszelepeink ritkán cserére szorulnak. Ez a folyamat természetesen megakadályozható, ha a fűtési szezon végén minden felső, tehát szabályozható radiátorszelepet teljesen kinyitunk.

Hideg a radiátor alja! Mi a teendő?

Sűrűn előforduló probléma a radiátoros fűtésrendszereknél, hogy a radiátor alja kevésbé melegszik fel, mint a teteje. Ennek a jelenségnek nagy valószínűséggel a beszorult levegő az oka, ugyanis a beszorult levegő okozta légzsákok akadályozzák a meleg víz keringését a radiátorban, így az nem képes az egyenletes felmelegedésre. Ha azt tapasztaljuk, hogy a radiátor egy része hidegebb a többinél, akkor mindenképpen javasolt a radiátor légtelenítésének elvégzése.

Miért nem melegszik a radiátor?

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem melegszik fel megfelelően, illetve nem fűt a radiátor, akkor több kiváltó okra is gyanakodhatunk. Ellenőrizzük, hogy a kézi kerekes szelep nyitva van-e! Ha nincs, akkor nyissuk ki a szelepet, és megoldódik a probléma! Előfordulhat az is, hogy a radiátor tetejénél légzár akadályozza a víz körforgását. Ilyenkor természetesen légtelenítésre van szükség. Okozhatja a problémát az is, hogy a termosztátos radiátorszelep túl alacsony szintre van beállítva. Ilyenkor a szelep átállítása szükséges. Abban az esetben, ha nem tudjuk megállapítani, hogy mi okozhatja a problémát, természetesen érdemes felkeresnünk egy képzett fűtésszerelő szakembert.

Nyári Zoltán víz gáz fűtésszerelő 06 20 9 420 586

 

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!