A padlófűtéses rendszer előnyei és hátrányai

Az utóbbi évtizedben a padlófűtéses rendszerek alkalmazása fokozatosan terjedni kezdett, míg mára szinte már a lakóépületek megszokott fűtési rendszerévé vált. Ennek oka, hogy megfelelő méretezés és szabályozás, valamint alacsony felületi hőmérséklet mellett magas komfortérzetet, ám alacsony fűtésszámlát biztosít. A padlófűtésnek két típusa ismert, a meleg vizes padlófűtés, illetve az elektromos padlófűtés. A meleg vizes típus esetében a kazánban felmelegített vizet egy szivattyú juttatja a fűtéscsövekbe, melyek közvetlenül a padló alá vannak beépítve. Az ilyen típusú padlófűtés jelentősen csökkenti a víz, illetve fűtés költségeit, hiszen alacsonyabb hőmérsékletű víz szükséges hozzá, mint a radiátorokhoz. Az elektromos padlófűtési rendszert elektromos kábelek alkotják, melyek tekercsben vásárolhatóak meg. Ugyan telepítése olcsóbb, a fent említett meleg vizes rendszernél, ám üzemeltetése hosszútávon anyagilag sokkal megterhelőbb.

Padlófűtés előnyei hátrányaiA padlófűtés előnyei

Mivel a padlófűtés hőleadása rendkívül egyenletes, így nem keletkeznek hideg foltok a burkolat felületén, tehát sokkal ritkábban fordulnak elő padlófűtés keringési problémák, mint a klasszikus radiátoros fűtési rendszer esetében. A padlóból áradó meleg szárítja és melegíti a ház falait, melyek eltárolva ezt a hőt megakadályozzák a penészedés vagy a párásodás lehetőségét. Padlófűtés alkalmazása esetén a meleg lentről felfelé terjed, így a radiátorral fűtött helyiségekkel ellentétben nem a plafonnál gyűlik össze a legtöbb hő. Hatalmas előnye még a padlófűtésnek, hogy alacsony hőmérsékletű, sugárzó fűtést biztosít, a levegő hőmérséklete mindenhol azonos, ám mégis magasabb hőérzetet eredményez.

A padlófűtés hátrányai

A padlófűtés esetleges átmosása, tisztítása vagy hibája esetén természetesen precíz és megbízható munkateljesítményt várunk a fűtésszerelő szakembertől. Amíg azonban a radiátoros fűtési rendszer meghibásodása esetén nem kell jelentős javítási költségekkel számolnunk, addig a padlófűtés hibaelhárítása vagy légtelenítése jóval költségesebb és bonyolultabb folyamat. Amennyiben meleg vizes padlófűtést szeretnénk beszereltetni, érdemes figyelembe vennünk, hogy ennek a típusnak számos meghibásodási forrása lehet, például a vízkő, a korrózió, valamint különböző problémák, melyek csak a rendszer, rendszeres karbantartásával légtelenítésével kerülhető el.

Megelőzési célzattal javasolt a padlófűtés rendszer átmosása, tisztítása, iszap és levegő leválasztó használata beépítése a fűtéscsövek és a gázkazán védelmében.

Padlófűtés szerelés, padlófűtés átmosása tisztítása 06 20 9 420 586

 

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!