A radiátor leggyakrabban jelentkező problémái

Radiátor probléma

A radiátoros fűtésrendszer sok szempontból a legkényelmesebb és legkönnyebben használható fűtési rendszer, így manapság már az épületek túlnyomó részében ezt a megoldást alkalmazzák. A gázkonvektorokkal ellentétben nincs szükség a radiátorok külön be, illetve kikapcsolására, valamint a hőmérséklet folytonos átállítgatására és teljesen hangtalan a működésük. A kényelem és könnyű alkalmazás mellett a biztonság is kiemelten fontos tényező. A radiátoros fűtőrendszer egyértelműen a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb módja a fűtésnek. Sajnos azonban a felsorolt pozitívumok ellenére is előfordulhat, hogy a radiátor meghibásodik, elöregszik vagy bármilyen más probléma jelentkezik a fűtési rendszerrel kapcsolatban. A működési hibák nagy része rövid otthoni munkálatokkal kiküszöbölhető, ám előfordulhat, hogy a komolyabb meghibásodásokat csak a radiátor cseréjével lehet megoldani.

Radiátor problémaMiért nem melegszik a radiátor?

Az egyik leggyakoribb probléma, melyet a radiátorokkal kapcsolatban tapasztalhatunk az, ha a fűtőtest valamilyen okból kifolyólag nem melegszik fel. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy hidegek a radiátorok, annak több kiváltó oka is lehet. Először is érdemes ellenőrizni a kézi kerekes szelepet. Amennyiben a szelep nincs megnyitva, meg is találtuk a kiváltó okot, emiatt nem melegszik a radiátor. Nyissuk meg a radiátorszelepet! Megeshet azonban az is, hogy a radiátor felső részénél egy légzsák képződött, ami megakadályozza a készülékben a meleg víz körforgását. Ebben az esetben egy egyszerű légtelenítéssel megoldható a probléma, amihez nincs szükség szakember alkalmazására, hiszen a folyamat rendkívül egyszerű. A hibát ezenkívül a termosztátos szelep is okozhatja abban az esetben, ha túl alacsony szintre van állítva, ilyenkor természetesen annak átállítása szükséges. Ha a felsoroltak közül egyik módszer sem vezet eredményhez, érdemes szakembert hívnunk, hiszen lehet, hogy komolyabb beavatkozásra, például a radiátor szelep cseréjére vagy új radiátor bekötésére, felszerelésére van szükség.

Lyukas, csöpögő radiátor

A radiátorok tönkremenetelének leggyakoribb oka a korrózió kialakulása, illetve ennek közvetlen következménye, a radiátor kilyukadása. Sajnos a rozsdás, lyukas radiátor nem javítható, ebben az esetben mindenképpen csak szakember oldhatja meg a problémát. A korrózió megelőzése érdekében használjunk jó minőségű automata légtelenítőt, mikrobuborék és levegő leválasztót, illetve megoldás lehet a fűtővíz vegyszeres kezelése a fűtésrendszer tisztítása.

Egy másik gyakori tünet a radiátoroknál a csöpögés, melynek legáltalánosabb oka a hőtágulás. Ha ez a két tünet azonos időben jelentkezik, az bizony nem sejtet sok jót, biztosan a radiátor cseréjére van szükség. A lyukas, csöpögő radiátor cseréjét azonban kizárólag képzett fűtésszerelő szakemberrel érdemes elvégeztetni!

Nyári Zoltán víz-gáz-fűtésszerelő 06 20 9 420 586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!