Cirkulációs meleg vízvezeték

Mikor van szükség cirkulációs meleg vízvezeték kiépítésére?

Mivel napjaink épületeinek átalakításának, víz-gáz-fűtés korszerűsítésének egyre fontosabb eleme a komfort emelése. Így egyre több megrendelő igénye, hogy a csaptelepek meleg víz oldali megnyitásakor minél hamarabb, ha lehet várakozás nélkül azonnal meleg víz folyjon. Azokban az épületekben vagy családi házakban, ahol a meleg víz tároló berendezés viszonylag messzebb helyezkedik el a csapoló egységektől ott akár több percet is igénybe vehet mire a meleg víz oda ér a csaptelepekhez. Legbosszantóbb a csapoló egységek közül a zuhanyzás megkezdésekor a zuhany csaptelepnél a meleg vízre történő várakozás lehet. A várakozáson felül természetesen nagyon sokk vizet folyatunk el feleslegesen a csatornahálózatunkba és így növeljük a víz és szennyvíz csatorna számlánkat is. Víz csatorna számláinkat csökkenthetjük, ha a meleg vizet keringtetjük, a külön erre a célra kiépített cirkulációs meleg vízvezeték segítségével.

Meleg víz cirkulációs vízvezeték kiépítése

A cirkulációs vízvezeték kiépítése során figyelemmel kell lenni és nagyon fontos a meleg víz és a cirkulációs vízvezeték megfelelő hő szigetelésére. Így minimálisra csökkenthetjük a meleg vízhálózat hő veszteségét.  Tovább csökkenthetjük a hő veszteséget a cirkulációs meleg víz szivattyú üzemidejének szabályzásával. A grundfos cirkulációs szivattyúk már rendelhetőek beépített időkapcsolóval, de ha a régi szivattyúnk még nem tartalmazza ezt az energiatakarékos funkciót, azt könnyen pótolhatjuk bármely villanyszerelő szaküzletben vagy barkács üzletben kapható mechanikus vagy digitális programóra megvásárlásával, beépítésével. A meleg vízvezeték és a szivattyú beépítése során visszacsapó szelep használata is szükséges, ami megakadályozza a meleg víz beáramlását a cirkulációs vezetékbe, akkor amikor arra nincs rá szükség. A visszacsapó szelepet minden esetben a meleg víztartály és a cirkulációs szivattyú közé kell beépíteni. Ha tehetjük, építsünk be szabályzó szelepet is a cirkulációs vízvezetékbe, amivel a keringtetett meleg víz mennyiségét is szabályozni tudjuk. Ha odafigyelünk a cirkuláció és a meleg vízvezeték kiépítés szabályaira a legnagyobb komfort elérése mellett a lehető legkisebb lesz a hálózat hő vesztesége.

Grundfos programozható cirkulációs meleg víz szivattyú

Grundfos cirkulációs szivattyú

Cirkuláció

Fontos megjegyezni, hogy cirkulációs vízvezeték kiépítése és alkalmazása csak meleg víztároló berendezések puffer tárolók esetében lehetséges. Ugyanis az átfolyós kombi gázkazánok és átfolyós vízmelegítő berendezéseknél nem tudjuk illetve nem érdemes használni a cirkulációs vezetéket és a cirkulációs szivattyút.

Meleg víz  és cirkulációs vízvezeték kiépítése, cirkulációs szivattyú beépítése +36 20 942 0586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!