Csőszigetelés

A fűtési rendszer korszerűsítése, a csövek szigetelése

 

A fűtési rendszer három legfontosabb része a fűtő és melegvíztermelő berendezés, mint a kazán; a fűtési vezetékhálózat, azaz a csövek; illetve az egyéb szerelvények és kiegészítők, mint például a különböző szelepek. Egy idő után ezek mindegyike elöregedhet, így azok részleges vagy teljes cseréjére lehet szükség. A minél kevesebb energiahasználat és a spórolás szempontjából kiemelt fontosságú a víz-fűtés csövek szigetelésének állapota. Ha a csőszigetelés elöregedett, az energiapazarlás miatt rengeteg pénzt dobhatunk ki minden hónapban az ablakon. Ilyenkor érdemes egy profi víz-gáz-szerelő segítségét kérni, és felújítani a csövek szigetelését.

Víz-fűtés csövek szakszerű szigetelése, csőszigetelés

Csőszigetelés, gépészeti csövek szigetelése

A hőveszteség kiküszöbölése

 

A csöveket többféle megoldással lehet megvédeni a hőveszteségtől. Az ideális technológia többek közt a cső anyagától és funkciójától függ. Ha a csövet betonba építjük, figyelni kell arra, hogy mindig elegendő helyet biztosítsunk neki a hőtágulásra gondolva; ha ezt elmulasztjuk, a cső elfárad, és a rendszer ereszteni kezd. Ezért ajánlott egy merev csőhéj vagy szivacsos szigetelés alkalmazása. A padlófűtés kialakításánál a legfontosabb szempont az, hogy a csövek a hőt valóban a szoba, ne pedig a pince felé adják le. Ezért a betonra egy szigetelőlemez, arra egy védőfólia kerül; erre helyezzük a csöveket. Olyan szigetelőlemezt is használhatunk, amely a cső rögzítésére is alkalmas. Ennek köszönhetően a padlófűtés magasabb hatásfokkal működhet. Mivel a padlófűtési rendszerben legfeljebb 40 fokos víz kering, a csövek tágulása kis mértékű, így erre ebben az esetben nem kell fokozottan odafigyelni.

 

A csövek rögzítése

 

A csőrendszerek kialakításánál a csövek megfelelő rögzítését nem szabad elhanyagolni: erre szolgálnak a különböző rögzítőklipszek és bilincsek. A megfelelő technika kiválasztása elsősorban az adott fűtési rendszer sajátosságaitól függenek, így ebben leginkább egy víz-gáz-szerelő szakember tud segíteni.

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!