Fűtési szűrő

Fűtési szűrő beépítése

A fűtési rendszer belső részében szennyeződés halmozódhat fel, amely rontja a berendezés hatékonyságát, sőt, akár tönkre is teheti azt. Ennek kezelésére megfelel a vegyi tisztítás, azonban ennek túl gyakori alkalmazása a leeresztés miatt körülményes és drága is. Célszerűbb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, és gondoskodunk a fűtésrendszerek vízének szűréséről egy fűtési szűrő vagy iszapleválasztó segítségével. A fűtési szűrő beépítésével fűtési rendszerünk hosszú távon is hibamentes, hatékonysága pedig maximális maradhat.

Fűtési Y - szűrő beépítése fűtésrendszerbe

Y-fűtési szűrő

Gyakori szennyeződések

A fűtési szűrőnek többféle szennyeződést kell eltávolítania, például különböző fémoxidokat. A vascsövekből, a radiátorokból és vasszerelvényekből vasoxid kerülhet a vízbe; a rézcsövekből rézoxid; az alumínium radiátorokból és hőcserélőkből pedig alumíniumoxid. Különböző biológiai szennyeződések is bejuthatnak a berendezés belsejébe. Egy szintén gyakori szennyeződés, a vízkő eltávolítására is érdemes fűtéstisztítást alkalmazni. Radiátoros rendszerekből olaj, fagyállóval feltöltött rendszerekből pedig a fagyálló öregedése miatt nyálkás szennyeződés kerülhet a fűtési rendszerbe, így ezeket is ki kell szűrni.

Iszapleválasztó beépítése fűtési rendszerbe

Ülepítő iszapleválasztó

A fűtési szűrők típusai

A fűtésrendszerek vízének szűrése során gyakran alkalmaznak úgynevezett szitaszűrőket vagy Y-szűrőket. A kis méretű, egyszerű felépítésű, lyukas szűrőlappal rendelkező szűrők lyukain nem jut át a szennyeződés. Hátrányuk, hogy a lyukméretnél kisebb szennyeződéseket nem tartják távol a fűtési rendszertől. A fűtéstisztításnál szintén gyakran alkalmazott ülepítő szűrők működése során a szűrőben az áramlási sebesség lecsökken, így a szennyeződések lesüllyednek a szűrőházba, és ott is maradnak. Az iszapleválasztó, ülepítő szűrők előnye, hogy könnyen tisztíthatók, hátrányuk viszont, hogy a kisebb szennyeződéseket szintén nem tudják kiszűrni. Fűtési szűrő beépítésekor ciklonszűrőt is választhatunk: ennek működésekor a szennyeződés a szűrőházban kialakuló örvény miatt a berendezés közepén gyűlik össze. Szintén hatékony megoldás a mágneses szűrő, amely a kisebb méretű mágnesezhető szennyeződéseket is a szennyfogó felületekre gyűjti. A két utóbbinak kombinált változata is létezik, a mágneses ciklonszűrő, amely egyesíti a két típus előnyeit. És azt se felejtsük el, hogy a szűrőket időnként tisztítani, karbantartani kell ezért, mindenképp javasolt a szűrő, iszapleválasztó elé és után is elzáró csap beépítése.

Fűtésszerelés, fűtési rendszerek karbantartása, fűtési szűrő és iszapleválasztó beépítés 06 20 9 420 586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!