Kazánvédő termikus szelep

Kazánvédő termikus szelep = Visszatérő hőmérséklet emelő szelep

Hogyan gondoskodhatunk a megfelelő kazánvédelemről?

A kazán tűzterébe érkező visszatérő víz hőmérséklete általában körülbelül 20, míg magáé a kazáné működés közben 65 fokos; ennek hatására a berendezés belsejében páralecsapódás indul meg. A lecsapódás a kazán rozsdásodását és kátrányosodását okozhatja, ami rontja a készülék hatásfokát. Ennek megelőzésére érdemes egy kazánvédő szelepet beszerelni. A keverőszelep állandó magas hőmérsékletet fenntartva meggátolja, hogy a visszatérő víz túl alacsony hőmérsékletű legyen, így megakadályozza a vegyestüzelésű kazán és a vízteres kandalló elkátrányosodását, és növeli a szerkezet élettartamát.

Kazánvédő termikus szelep

Ne méretezzük túl a kazánt

A kazánvédő szelep a pellet- és  gázkazánok esetén legalább 55, vegyes tüzelésű és faelgázosító kazánok esetén pedig legalább 65 fokos hőmérsékletű visszatérő vízről gondoskodik. A kátrányosodás elkerülése végett a kazánvédő szelep alkalmazása mellett gondoskodnunk kell arról is, hogy a kazán megfelelő méretű legyen: a probléma ugyanis túlméretezés miatt is kialakulhat. Ez esetben ugyanis a túl alacsony hőmérsékletű fűtési víz és az elégtelen mennyiségű levegő miatt folyamatos lefojtás tapasztalható, melynek következtében a kazán elkátrányosodik, így a kazánlemez akár ki is lyukadhat. Fontos tehát, hogy kihasználjuk a kazán teljesítményét: az ne legyen több kW-tal nagyobb a lakás felvevőigényénél; hiszen amennyiben a kazán nem tudja felvenni az összes hőt, az a kéményen keresztül távozva lecsapódik, majd visszafolyik a készülékbe.

 

A tüzelő kiválasztása is fontos a kazánvédelem szempontjából

 

A készülék helyes működése szempontjából az sem elhanyagolható, milyen tüzelőanyagot használunk. Fűthetünk például szénnel, rönkfával, papírhulladékkal, szalmával, fabrikettel vagy tűzifával – utóbbi esetben azonban ügyeljünk arra, hogy az ne legyen túl nedves, és lehetőleg keményfát égessünk el. Ha 20 százaléknál magasabb nedvességtartalmú fával tüzelünk, szintén kitehetjük a kazánt a kátrányosodásnak. A kátrányosodás megelőzése érdekében ezen kívül többek között hatékony fűtővíz-keringetésre és megfelelő átmérőjű kéményre van szükség.

VISSZATÉRŐ VÍZHŐMÉRSÉKLET EMELŐ SZELEP BEÉPÍTÉSE

NYÁRI ZOLTÁN FŰTÉSSZERELŐ  06 20 9 420 586

Visszatérő hőmérséklet emelő szelep

 

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!