Lemezes hőcserélő

Lemezes hőcserélő használata

Családi házak, lakások víz – fűtésrendszerében leggyakrabban a kombi gázkazán belsejében és  a padlófűtés rendszer kiépítésénél találkozhatunk lemezes hőcserélővel.  A hőcserélőn folyadék áramoltatásával hőt adunk át egy másik zárt fűtési körben keringő folyadéknak. Hőcserélőt  általában ott alkalmazzuk, ahol a gázkazán által felmelegített fűtő vizet technológiai okokból külön kell választani. Ilyen például a kombi gázkazán, amely meleg víz igény esetén a gázkazán váltószelepe fűtés üzemből átvált meleg víz, termelésre. Ilyenkor a felmelegített, fűtővíz nem a radiátorok felé áramlik, hanem a kazánon belül a váltószeleppel rövidre zárt körben. Ekkor a gázkazán a legnagyobb teljesítményen dolgozik és a fűtővizet felmelegítve a hőcserélőn keresztül átadja a meleget a hőcserélőn átfolyó hideg víznek. Mire áthalad, a hideg víz a hőcserélőn az felmelegszik és a csaptelepen már a felmelegített meleg víz fog kifolyni.

Lemezes hőcserélő használata víz-fűtés rendszerekben

Lemezes hőcserélő

Hőcserélővel az oxigén diffúzió ellen

Hőcserélő alkalmazása padlófűtés kialakításakor. Abban az esetben. amikor a padlófűtés rendszer oxigéndiffúzió ellen nem védett csővel van, szerelve mindenképpen hőcserélőt kell alkalmazni a radiátoros és a padlófűtés kör szétválasztására. Erre azért van szükség, hogy az üzemelés során a padlófűtés rendszerébe jutott oxigén ne okozzon korróziót a radiátoros körben. Ami a rendszer eliszaposodásához, keringési problémák kialakulásához vezetne. Ne feledjük, hogy a hőcserélővel leválasztott padlófűtés rendszer külön zárt rendszert képez, amit a kazántól függetlenül külön szivattyúval keringtetni kell. Gondoskodni kell a táguló víz tárolására tágulási tartály beépítéséről és biztonsági lefúvató szelep beépítéséről. A padlófűtő kör vízének hőmérsékletét, a radiátoros fűtőkörébe beépített  capilláris szabályzó szelep, beépítésével tudjuk szabályozni.

Hőcserélő helyes beépítése

A hőcserélő beépítése során a leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a fűtésszerelő nem figyel oda az ellenáramoltatásra és így nem tudja a hőcserélő a leghatékonyabban és a leggazdaságosabban átadni a hőt. Ez annyit jelent, hogy a kazántól érkező meleg vizet a függőlegesen elhelyezett hőcserélő  kazán oldali felső csonkjára kell kötni, ami fentről lefelé fog áramolni. Míg a padlófűtő kör keringése lentről felfelé halad. Azaz egymással szemben, csak így fog kialakulni az ellenáramoltatás és így fog hatékonyan működni a hőcserélő és gyorsan felmelegedni a víz a padlófűtő körben.

Hőcserélő helyes bekötése ellenáramoltatással

Fűtési hőcserélő helyes bekötése

Mitől csökkenhet a lemezes hőcserélő teljesítménye

– Lerakódások alakulnak ki a lemezek közt ( iszap jelenléte, vagy biológiai szennyeződések )

– Keringési problémák ( szivattyú, szabályzó szelep működési hibái )

– A hőcserélő primer és szekunder oldala nem ellenáramban üzemel (bekötés és a szivattyúk áramlási irányának ellenőrzése )

– Levegő beszorulása a csőhálózatba illetve a hőcserélőbe (légtelenítés, légtelenítők vizsgálata )

– A primer, azaz a kazán oldali víz hőmérséklete nem megfelelő ( kazán vízhőmérsékletének ellenőrzése )

 

A hőcserélő karbantartása

A lemezes hőcserélő rozsdamentes anyagból forrasztásos eljárással készül, elromlani tönkremenni gyakorlatban nem tud csak a vízkő hatására teljesítmény csökkenés léphet fel vagy eltömődik. Ezért időközönként vízkőteleníteni kell a gázkazánba szerelt lemezes hőcserélő meleg víz oldalát. A fűtővizes oldalát, a fűtővíz vegyszeres kezelésével illetve gépi tisztítással lehet karbantartani.

Lemezes fűtési hőcserélő bekötése, karbantartása 06 20 942 0586

Alfa Laval lemezes hőcserélő beépítése

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!