Miért hasznos a levegő- és mikrobuborék leválasztók használata?

futesA levegőleválasztók és mikrobuborék leválasztók működése a fűtő- és hűtőberendezések elengedhetetlen automatikus légtelenítésére szolgálnak. A fűtőrendszerekben, függetlenül az alkalmazott anyagok minőségétől, mindig található némi levegő. Tévhit, hogy a fűtési rendszerekben jelen lévő levegő nem jár ártalmas következményekkel. Sajnos azonban az ellevegősödési folyamat nem visszafordítható, ezért a fűtési rendszer légtelenítése csak ideiglenes jó állapotot jelent, ami idővel újra romlani kezd. Ennek tükrében a levegő- és mikrobuborék leválasztók feladata adott: a fűtési rendszer légtelenítésének elvégzése emberi beavatkozás nélkül, folyamatosan és automatikusan, valamint a korróziós folyamatok megelőzése.

Miért kerül levegő és mikrobuborék a fűtési rendszerbe?

Sajnos még a legprecízebben megtervezett és beépített fűtőrendszerekben is előfordulhat a levegő kiválása, ugyanis a víz egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy nagyszerű oldószer. A fűtési rendszer levegősödése szempontjából ez cseppet sem pozitív tulajdonság, ugyanis a hőmérséklettől és a nyomástól függően oldatban tud tartani bizonyos mennyiségű gázt, amely az üzemi állapotok változásának következtében kiválhat a vízből, és általában ki is válik. A levegő nagyrészt mikrobuborékok formájában szabadul fel a vízből. A levegő ezenkívül még számtalan módon belekerülhet a fűtőrendszerbe, például a töltővízzel való feltöltéskor vagy az utántöltéskor beöntött pótvízzel. Ha a feltöltés túl gyorsan történik, akkor a rendszerben lévő levegő nem képes eltávozni. Levegő kerülhet a rendszerbe abban az esetben is, ha a vezetékhálózat lejtési viszonyai nem megfelelően vannak kialakítva, illetve, ha a fűtőberendezésben hirtelen nyomásesés történik.

A fűtési rendszerben lévő levegő és mikrobuborékok káros hatásai

A fűtőrendszerben jelen lévő levegő és mikrobuborékok hatására a berendezés sokkal hangosabban üzemel, csörög, zúg, kattog. Csökkenhet a szivattyú élettartama, valamint áramlási zavarok léphetnek fel, amely a berendezés különböző részeinek leállásához is vezethet. Korrózió alakulhat ki, amely a rendszer korai amortizációját is okozhatja. Mindezek következtében természetesen megnövekednek a fűtési rendszer javítási és karbantartási költségei is. Levegő leválasztó beépítése és használata mellet szintén hasznos és javasolt iszapleválasztó beépítése a kazán védelmében

Mikrobuborék leválasztó

Mikrobuborék és levegő leválasztó beépítése

 

 

 

 

 

 

 

Mikrobuborék és levegő leválasztó beépítése, víz-gáz-fűtésszerelő 06 20 9 420 586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!