Nyitott tágulási tartály

Hogyan kerül a fűtésrendszerbe oxigén és miért káros az acél radiátorokra

A régi családi házak fűtésének kialakításakor még nyitott fűtési rendszerek kerültek kiépítésre. Rengeteg fűtésrendszer épült vegyes tüzelésű kazán beépítésével. Ezek általában gravitációs központi fűtésrendszereknek hívják, mely jellemzője hogy segédenergia nélkül azaz elektromos áram és szivattyú nélkül képes volt a fűtővíz keringeni. Gravitációs keringés feltétele, hogy nagy átmérőjű csövekkel és nagy vízterű radiátorokkal kellet szerelni. Fontos, hogy az előremenő vezetéket minél magasabban a visszatérő csöveket minél lejjebb kell helyezni. A megfelelő működés érdekében a vegyes tüzelésű kazánt is lehetőleg a radiátoroknál lejjebb kellet elhelyezni, ezért volt szerencsés a pincékben való elhelyezés. A pincével nem rendelkező házakban találkozhatunk, a padló szintje alá süllyesztet kazánokkal is. A melegítés hatására a fűtővíz térfogata megnő, amit a csöveken keresztül a padláson elhelyezett nyitott tágulási tartályba vezettek. Később a gázkazánok elterjedésével kiegészítették ezeket a fűtési rendszereket szivattyúval ellátott, fali cirkó gázkazánnal.

Nyitott tágulási tartály és az oxigén

A mai napig is nyitott tágulási tartályokkal rendelkező fűtési rendszereknél, nagyon kevés helyen találkoztam helyesen bekötött nyitott tágulási tartállyal. Mivel kevés fűtésszerelő foglalkozott a szivattyúval rendelkező gázkazán felszerelése, vagy az addig szivattyú nélkül üzemelő, gravitációs fűtésrendszerbe utólag beszerelt szivattyú beépítése után. Avval hogy ellenőrizze, miképpen van bekötve a nyitott tágulási tartály. Ugyanis ha nincs kellő magasságú hurok kialakítva a légtelenítő vezetékbe, akkor a tágulási tartályban is megindul a fűtővíz keringése, amin keresztül rengeteg oxigén kerülhet a fűtési rendszerbe, ami korróziós folyamatokat indít el. Hatására kilyukadhatnak az acéllemez radiátorok és a fűtésrendszer el fog iszaposodni.

Régi padlófűtés csövek okozta problémák

Szintén hasonló problémákhoz vezethetnek az olyan padlófűtés csövekkel szerelt rendszerek, amelyek még nem nyújtanak védelmet az oxigén diffúzió ellen. Ezeknél a rendszereknél mindenképp ajánlott hőcserélő beépítése és alkalmazása, hogy a radiátoros körünk radiátorai ne korrodáljanak, és ne iszaposodjanak el a kelleténél jobban

Fűtéskorszerűsítés a nyitott tágulási tartály cseréjével

Csökkenthetjük a fűtésrendszerbe jutott oxigén mennyiségét, zárt tágulási tartály alkalmazásával és beépítésével. De mindenképp kérjük ki szakmailag felkészült fűtésszerelő véleményét az átalakítás és korszerűsítés előtt a lehetőségekről.

Fűtésrendszerek javítása, fűtés hibák feltárása 06-20-9420-586

 

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!