Radiátor vagy padlófűtés

Radiátor, padlófűtés vagy a kettő együtt?

Ha épp építkezik vagy lakást felújít, és a fűtési rendszert is korszerűsítené, felmerülhet önben a kérdés, hogy a radiátoros vagy a padlófűtés mellett döntsön-e, esetleg a kettőt egymással párhuzamosan használja. Új ház építésénél a padlófűtés beszerelése könnyebben megoldható – felújításnál viszont általában csak a konyha, a fürdőszoba és az előszoba alá kerülhetnek fűtéscsövek.

Radiátor vagy padlófűtés

A padlófűtés előnyei és hátrányai

A padlófűtés előnye, hogy mivel alacsonyabb a csövekben áramló víz hőmérséklete, működtetése költséghatékonyabb; a felmosott padló hamarabb felszárad; illetve akár mezítláb is közlekedhetünk otthonunkban, akkor sem fogunk felfázni, akár télen sem. Hátránya pedig, hogy ezzel a módszerrel sokkal több időbe telik a lakás felmelegítése, mint a radiátoros fűtés esetén – akár több órába is. Ezért, ha padlófűtést szeretnénk, érdemes kombinálni azt a hagyományos radiátoros fűtéssel. A konyha, az előszoba, a fürdő és a nappali kaphat padlófűtést, de azért szereltessünk fel radiátorokat is. A lebegő por miatt emeleti háló- vagy gyerekszobákban inkább a radiátoros fűtés mellett döntsünk. A fürdőben a radiátort törölközőszárítóval is kombinálhatjuk.

 

A radiátoros és a padlófűtés együttes használata költséghatékony

A padlófűtés és a radiátoros fűtés együttes használatával egy a hőmérsékleti viszonyok változására gyorsan és rugalmasan reagáló rendszert kapunk, amely költséghatékonyan üzemel. Ha a lakásban, házban, irodában vagy középületben, ahova a radiátoros vagy padlófűtés beépítését tervezi, nagy méretű üvegfelületek vannak, a párásodás gyakori problémát jelenthet. Ebben az esetben érdemes a radiátort nem a hagyományos magasságban a falra szerelni, hanem 30 cm magas lábakra állítani. A padlókonvektor beépítése szintén jó megoldás lehet. Ha nem tudja eldönteni, otthonában a radiátoros vagy a padlófűtés, esetleg a kettő kombinációja lenne-e a legjobb választás, kérjen segítséget tőlem; gyakorlott víz-gáz-fűtésszerelőként szívesen meghallgatom igényeit, és tájékoztatom a lehetőségeiről.

Nyári Zoltán Budapesti fűtésszerelő 06 20 9 420 586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!