Radiátoros fűtésrendszer légtelenítése? De hogyan?

008Akár központi fűtésről, akár pedig távfűtésről legyen is szó, a radiátoros fűtésrendszer mindenképpen a legbiztonságosabb fűtési mód. Maga a radiátor kezelése rendkívül egyszerű, hiszen nem igényel külön beállításokat vagy bekapcsolást, és a konvektorokkal ellentétben nem kell a hőmérsékletet beállítani, illetve folyton a gázlángra figyelni. Gázszivárgás vagy a szénmonoxid visszaáramlása pedig szóba sem jöhet.

Mikor van szükség légtelenítésre?

Az egyetlen dolog, amire nagyon fontos odafigyelni, hogy a radiátor hőmérséklete mind alul, mind felül egyenletes legyen, ugyanis, ha a teteje hidegebb az aljánál, akkor nagy valószínűséggel szükség lesz a radiátor légtelenítésére. Ezt a jelenséget a beszorult levegő okozza, ugyanis az abból keletkezett „légzsákok” akadályozzák a forró víz körforgását a radiátorban, ezért nem melegszik egyenletesen. A következőkből kiderül, hogyan végezhetjük el otthon a radiátor légtelenítő munkálatait.

Miért fontos a radiátoros fűtésrendszer légtelenítése?

Fűtési rendszerünk megfelelő működése érdekében fontos, hogy mindig figyeljünk radiátoraink hőmérsékletére, és ha azt tapasztaljuk, hogy az nem egyenletes, légtelenítsük, vagy egy szakemberrel légteleníttessük a levegős radiátort! Ha ugyanis nem vesszük észre, hogy radiátoraink légtelenítésre szorulnak, az rengeteg kellemetlenséggel járhat. Fűtünk, és egyre csak fűtünk, de a radiátorok fűtési teljesítménye nem megfelelő, hiszen a forró víz útját akadályozza a levegő.

Így végezzük el otthon a radiátor légtelenítését!

Először is szükségünk lesz egy radiátor- vagy légtelenítő kulcsra, ha körülményes a beszerzésük, akkor egy csavarhúzó is megfelel. Készítsünk még elő egy kisebb tálat és egy rongyot! A légtelenítés megkezdése előtt lehetőleg zárjuk el a keringető szivattyút és a kazánt is! A radiátor légtelenítésének első lépése, hogy megkeressük a radiátor oldalán található légtelenítő szelepet, majd nagyon lassan, negyedfordulatonként elkezdjük tekerni az óramutató járásával ellentétes irányba. Eközben érdemes a szelep alá tartanunk a rongyot, hogy felitassuk a kifolyó vizet. A szelepet addig kell apránként tekerni, amíg sziszegő hangot nem hallunk, ekkor távozik a levegő. Ha halljuk a hangot, azonnal álljunk meg a tekeréssel addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek, ekkor gyorsan zárjuk vissza a szelepet, és jó erősen húzzuk meg! Ha egy óra múlva a radiátor minden része egyenletesen meleg, akkor sikeres volt a légtelenítés.

Tipp: Ha sem víz, sem pedig levegő nem jön a radiátorból a szelep eltekerése után, akkor valószínű, hogy a légtelenítő szelep eldugult. Ebben az esetben muszáj szakemberrel kicseréltetnünk a szelepet. Ha azonban levegő igen, de víz nem folyik a radiátorból, akkor előfordulhat, hogy nem a levegő okozza az egyenetlen felmelegedést, hanem az, hogy nincs megfelelő mennyiségű víz a rendszerben.

Radiátorok légtelenítésében segít Nyári Zoltán víz-gáz-fűtésszerelő

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!