Szobatermosztát

Mechanikus és digitális szobatermosztátok

 

A fűtés szabályozására szolgáló szobatermosztátok választéka az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült, így már mindenki megtalálhatja az igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelő típust. A szobatermosztát legfontosabb feladata az adott helyiség kellemes hőmérsékletének biztosítása – ingadozások nélkül, költséghatékonyan. A termosztátok szabályzási pontosságának szempontjából kétféle típus létezik: a bimetálos vagy membrános hőmérséklet-érzékelővel szerelt tekerős azaz mechanikus termosztátok és a digitális szabályozók.

Digitális szobatermosztát

Vaillant digitális szobatermosztát

 

A készülék ki-bekapcsolja a kazánt

 

A tekerős mechanikus  termosztátok működésekor a kazán a tekerőtárcsán beállított érték elérésekor ki- vagy bekapcsolódik. Például, ha 22 fokos szobában érezzük jól magunkat, erre a hőfokra állítjuk a tekerőtárcsát. A rendszer elkezdi melegíteni a helyiséget, amíg az fel nem melegszik 22 fokra. A termosztát érzékelője jelzi, ha a hőmérséklet elérte a kívánt értéket, és lekapcsolja a kazánt, így a szoba nem melegszik tovább. Ha viszont a helyiség hűlni kezd, és a hőmérséklet a beállított érték alá csökken, a kazán ismét bekapcsol. A berendezés ki- és bekapcsolási pontjához különböző hőmérsékletek tartoznak: ez a különbség a termosztát kapcsolási hiszterézise, amely egy gyors reagálású rendszer esetén nem jelentős.

 

Építsünk be fűtőellenállást a hőmérséklet-ingadozás csökkentésére

 

A beépített fűtőellenállások a hőmérséklet-ingadozás mértékének csökkentését szolgálják. Ezek feladata a termosztát hőmérséklet érzékelője környezetének fűtése. Ha fűtésellenállás nélküli készüléket vásárolunk, illetve a fűtőellenállást elektromosan nem kötjük be, nagyobb ingadozással kell számolnunk. Az egyszerűbb kivitelű tekerős szobatermosztátokon csak egy a hőfok szabályozására szolgáló beállítótárcsa van; a komolyabb modelleken viszont egy ki-be kapcsoló is helyet kap, melynek segítségével magunk is be- vagy kikapcsolhatjuk a kazánt. A digitális szobatermosztátok magasabb árkategóriát képviselnek, ám egyben pontosabb szabályzást tesznek lehetővé. A komoly elektronikával szerelt készülékekkel a programozott fűtés is megvalósítható.

Szobatermosztát bekötése, felszerelése Budapest 06 20 9 420 586

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!