Vízteres kandalló bekötése

A vízteres kandalló bekötése, fűtés kandallóval

 

Évszázadokkal ezelőtt természetes volt, hogy a család esténként a kandalló körül gyűlt össze, és egyszerre élvezték a finom meleget és a pattogó tűz látványát. Aztán, a modernebb fűtőberendezések megjelenésével a kandallók szép lassan eltűntek az otthonokból; mára viszont kezdenek visszatérni: egyre többen választják ezt a látványos fűtési megoldást. A hagyományos fatüzelésű kandallók után kifejlesztették az elektromos, majd a vízteres kandallókat. Utóbbi előnye a korábbi típusokhoz képest, hogy a központi fűtés rendszerhez kapcsolható és meleg víz előállítására is alkalmas, illetve fokozatosabban melegíti fel a lakást. A vízteres kandalló tehát egyszerre hasznos és dekoratív.

Vízteres kandalló bekötése

 A vízteres kandalló bekötése előtt megfontolandó szempontok

 

A vízteres kandalló bekötése előtt mindenképp meg kell határoznunk otthonunk hőszükségletét, ugyanis ez alapján tudjuk eldönteni, milyen teljesítményű kandallóra van szükségünk. Be kell szereznünk egy nyitott tágulási tartályt, illetve gondoskodnunk kell a levegőztetésről. A vízteres kandalló bekötésekor célszerű odafigyelni arra, hogy a berendezés nem fagymentes területen található részei megfelelő védelmet élvezzenek. Győződjünk meg arról is, hogy a fűtővíz áramszünet esetén sem melegszik túl; ezt egy a keringetőrendszerhez kapcsolt energiatakarékos fűtés szivattyúval és szünetmentes táppal érhetjük el.

 

A füst elvezetése és a fűtőanyag kiválasztása

 

A vízteres kandallók használata közben keletkező füst elvezetéséhez egy kéményre van szükség; bizonyosodjunk meg róla, hogy a jelenlegi biztonságosan működik; ha kell, ellenőriztessük. Nemcsak a vízteres kandalló bekötésekor kell fokozott figyelemmel eljárnunk, hanem később, a használat során is: mindig jó minőségű tüzelőanyagot vásároljunk; olyat, amely maximum 20 százalékos nedvességtartalommal bír, de a legjobb, ha még ennél is szárazabb. A szén sem lehet nedves, illetve kéntartalmának minél alacsonyabbnak kell lennie. Ha a felmelegített vizet el szeretnénk tárolni, szerezzünk be egy puffertartályt is a vízteres kandallóhoz.

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!