Wc tartály töltőszelep javítása

Így javítsuk meg a csöpögő vécét fél óra alatt

Ha azt tapasztaljuk, hogy a vécétartály szivárog vagy túlfolyik, nem szükséges azonnal vízszerelőt hívnunk; magunk is kijavíthatjuk a hibát vízszerelési ismeretek nélkül is. Sokan nem tartják karban a tartályt, csak a lefolyót tisztítják ki a dugulás megelőzése végett. Pedig, ha a tartály szivárogni kezd, jelentős mennyiségű víz folyhat el feleslegesen, megnövelve a vízszámlát.

Ráadásul a kifolyó víz vízkövessé teheti a vécékagylót, ami elég kellemetlen látványt nyújt. Ha a vécé lehúzása után a víz folyamatosan folyik, és nem hajlandó elállni, valószínűleg a szifon tömítése öregedett el, vagy az úgynevezett jakabszelep szorul cserére. Ezt a két problémát vízvezeték-szerelő kihívása nélkül is orvosolhatjuk.

Geberit-toltoszelep

Wc töltőszelep cseréje, vécé szelep javítása

 

A töltőszelep tömítés cseréje

Ha tartály újratöltődésénél furcsa hangokat hallunk, vagy folydogál a víz, a tömítés cseréjére lehet szükség. A probléma elhárításához zárjuk el a vizet, majd ürítsük ki a tartályt és a csöveket.

Egy csavarkulccsal csavarjuk ki a töltőszelep házának záró hollandiját. Nézzük meg, hogy a belsejében lévő membrán nem sérült-e meg, vagy nem látunk-e rajta más meghibásodást.

Ha igen, cseréljük ki. Ha pedig a tömítésért felelős gumialátét sérült meg, ahelyett vegyünk egy újat.

 

A jakabszelep cseréje

Ha nem szűnt meg a vécé csepegése, lehet, hogy a jakabszeleppel van a baj. Ez egy a víz tetején lebegő, levegővel teli műanyag golyó, amely a tartályba áramló víz mennyiségét szabályozza. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, rendesen működik-e, figyeljük meg a tartály vízszintjét: ha a szelep nem mozog szabadon, mozgassuk meg, hogy kiderüljön, nem szorult-e be.

Ha a probléma továbbra is fennáll, zárjuk el a főcsapot, vagy a vécé szakaszelzáró sarokszelepét majd vegyük ki, és tisztítsuk meg a jakab szelepet. Ha még mindig szivárog a vécé, szedjük ki az alkatrészt, és ha nem értünk a vízvezeték-szereléshez, így nem tudjuk a típusát, vigyük magunkkal a boltba, és kérjünk egy ugyanolyat. Amennyiben kicseréltük az alkatrészeket, ám a vécé még mindig nem működik rendesen, hívjunk ki egy vízvezeték-szerelőt.

Nyári Tibor Budapesti Vízszerelő 06 20 398 75 69

Hasonló cikkek:

Kedves érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy több mint egy évre előre lekötötték már az összes kapacitásunkat,
ezért nem áll módunkban új munkát vállalni.

Megértésüket köszönjük!